måndag 14 maj 2012

Eden Musée

Mitt nästa stora äventyr blir att göra illustrera ett fanzine till Kolbeinn Karlssons projekt kring Eden Musee, ett nu utplånat vaxmuseum som en gång stod på Coney Island. Redan finns det tre stycken fanzines ute, med bidrag av Kolbeinn själv, Allan Haverholm och Lars Krantz. Jag ska göra tolv bilder om allt från piskpålar i fängelser till skjutna presidenter till "Doll Lady - smallest most perfectly proportioned little lady in the world". Och jag tänker testa nya sätt att tuscha. Förra sommaren läste jag "Heart of Thomas" (Thomas no Shinzu) av Hagio Moto och blev helt knockad av den intensitet som hon frammanar i sina bilder. Hon har destillerat storm und drang på tuschflaska och målat direkt med det.

Tre bra exempel:

   

 
 
Vad jag vill lära mig av henne: 

- Att hantera ljus och mörker. Lägg märke till att hur hon använder sig av ljusa, lysande intensiva skepnader mot svarta bakgrunder. Trots att hon ofta gör väldigt ljusa seriesidor (svärtan kommer på på allvar i spänningsögonblick i historien) så upplever jag dem aldrig som bleka, ointressanta eller svårlästa. Tvärtom, de är balanserade och drar blicken till sig.

- Effekter. Jag vill också kunna göra ljusblixtar över en svart yta som i första bilden ovan. 

-Kompositioner och beskärningar. Översta rutan i andra bilden. Eller... tja, alla bilderna. Hon gör kraftfulla linjer i sina kompositioner, som förstärker skildringen av en karaktärs rörelse och riktning i scenen. Och med rörelse och riktning uttrycker hon en persons vilja eller motstånd mot en annans vilja.

Jag var tvungen ett göra en första penselskiss med svärta/ljusverkan direkt. Och det var så roligt!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar