måndag 14 januari 2013

Athena Wheatly

Dagens tips:

Sylvan Migdal gör webbserien "Athena Wheatly or Warp and Weft", läs den, den är cool! En ung kvinna i under den viktorianska eran utforskar tidsresande på dagen och drömmer om märkliga science fiction-världar på nätterna. Genom en tidsresetest som går snett hamnar hon långt in i framtiden och där hon tas om hand och övervakas av en samling intressanta och underliga personer. Den här serien har en värme, personlighet och detaljrikedom som jag ofta saknar i följetongswebbserier (obs har ej läst många). Plus jäkla många people of colour-karaktärer (i huvudroller!) och queers och brudar.

Athenas vardag och samtid.

Lite om att följa och bryta mot historisk korrekt framställning: Lägg märke till Newtonpostern i Athenas sovrum. Jag gillar verkligen när man bryter mot historisk korrekthet på just det här sättet. Det är inte Athenas beundran för Newton som är otidsenlig, utan bara den 90-talsaktiga postern, som ju i sin tur verkligen uttrycker hennes förhållande till honom och till vetenskap i allmänhet. Postern (definitivt inte viktoriansk) blir en enkel, rolig och smart väg till att göra Athena mer tillgänglig för oss som just en viktoriansk ung kvinna med passion för SCIENCE! Älskar hur detta angreppssätt används i tex Marie Antoinette av Sophia Coppola, som ju är strödd med modern musik och icke-historiskt korrekt mode för att förstärka bilden av den dåtida franska aristorkratin som en sorts 1700-talets Paris Hilton-människor. När en gör på det här sättet medvetet och det historiskt inkorrekta hjälper en att berätta något centralt om relationer, hierkier och sammanhang så tycker jag att det är grymt användbart och att det bara är att kräma på. Och nej, detta är ingen överanalys av obetydlig detaljer, detta är berättarteknik och viktiga element i framställning, sådetså.
 
 Bokstavligen indragen i fel tid...

 ...i vilken en massa skumma typer härjar...
 
...som bara sådär tar med en till den här fina, fina sexklubben...

...som en hade lite svårt att uppskatta för att en kom från en tid med låt oss säga annorlunda inställning till sex.


Tycker att teckningarna i den här serien är helt ljuvliga. Plus storyn, så LÄS på http://www.athenawheatley.com/?date=20110526 (och för alla som undrar varför jag inte bara gör en smidig länk så funkar det inte på min blogspot just nu, det är inte jag som är väldigt dålig på internet barasåattnivet.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar