måndag 7 oktober 2013

Rapport från Hanaholmen

 Några glimtar från helgen som gått och Nordiskt nätverksmöte om feministiskt serieskapande:

Jag höll föredrag om både mig själv och om Dotterbolaget. Var skakis men det gick bra. Aino Sutinen tecknade av mig och bilden (ovan) blev så fin!

Hon ritade också av Verna Kuutti, Kaisa Leka, Hanneriina Moiseinnen och Johanna Rojola på helt fantastiskt sätt:

Är så himla glad också för all god mat jag fick proppa i mig, generellt för alla grymma människor som var där och för att jag fick hänga med coola Rut Andersson  som tillsammans med sin lillebror Harry gjort strippserien "Söndagsbarn".


Nätverksmötet var:

En massa kvinnor i ett rum som pratade om sina serier, andras serier, hur fler kvinnor, flickor plus andra minoritetspersoner ska ta sitt rättmätiga utrymme (som är enormt) i seriebranschen samt hur seriebranschen generellt kan och måste växa.

Höra andra kvinnor prata om sin konst och typ få ont i magen för att jag blev så inspirerad.

Att försöka formulera inför en TV-kamera exakt varför Tobias Billström borde byta plats med Greenpeaceaktivisterna i Ryssland. Samt rita en teckning av honom där han sitter i en bur. 

Bli intervjuad tillsammans med Rut av (kändes det som) härligaste journalisten i svenskspråkig radio, Marit Lindqvist. In och lyssna på länken, vi säger så mycket smarta saker! 

Träffa Rut. Alltså, seriöst, hennes strippserie "Söndagsbarn" vill jag se i varje svensk dagstidning pronto!

Nätverksmötet var tyvärr inte:

En plats som bjöd in rasifierade serietecknare eller fokuserade på frågor kring ras och klass i seriebranschen på ett tillräckligt starkt sätt. Detta är mitt fel liksom de övrigas som var där eller var involverade i organiseringen. Vi skapar ett vitt rum och hoppas att vi ändå ska kunna tala om ojämlikhet och ojämställdhet i vår bransch på ett vettigt och konstruktivt sätt. Jag har varit i så många sådana sammanhang. Den här gången blev den sorgliga bristen i det hela så tydlig. Vi har ingen rätt att fortsätta så här och det finns ingen anledning att göra det heller. Seriefolk i Finland har tagit initiativ till ett feministiskt utvecklingssamarbete mellan de nordiska ländernas seriebranscher. Det känns fucking fantastiskt. De människor som redan är involverade är eldsjälar, som kommer att uträtta stordåd. Men det finns det fler människor som håller på att göra, bla dem som är involverade i Tusen Serier. Och jag tror inte på en feminism som inte engagerar dem.

Makt behöver flytta på sig. Vi behöver röra på oss. Hur långt har vi kommit nästa gång vi samlas och vilka är med oss då?

Puss och kram!

 Inga kommentarer:

Skicka en kommentar