måndag 18 februari 2013

Bjuder in en hjältinna från världen runtomkring

Jag bara jobbar och jobbar och slöar och krafsar runt i mitt eget anletes svett. På senaste tiden har det inte blivit gjort så mycket hjältinnor. Det finns några som väntar på redigering och där kan de få vänta tills löv kommer på träden, för just nu är det bara Stora Projektet och lärarjobbet som gäller.

Bjuder därför in Hushpuppy från filmen Beasts of the Southern Wild istället. Hon är en liten människa med enorm kraft i en värld full av smältande isar. När stormen kommer dränks hennes hemstad The Bathtub av stigande vatten. Det gäller att överleva, genom att fly eller härda ut. Och Hushpuppys dödssjuka pappa vägrar att lämna den plats där de bor. Ömsom försöker han rusta sin dotter till att bli stark, så stark att inget kan rå på henne och hon kan överleva i en fientlig värld, ömsom är han ur kontroll och våldsam. Deras relation blir akut samtidigt som hela världen står inför enorma förändringar och levnadsförutssättningarna för livet på jorden drastiskt omvandlas.

Förlust och livskraft är de starkaste strömningarna genom den här berättelsen. Den är bland dem absolut bästa historier jag någonsin fått ta del av. Den handlar om vår värld just nu, under den globala uppvärmningen, och om människor som är underklass, men inte hjälplösa, om att vi alla ska dö och våra samhällen också förintas, kanske nu, kanske något senare. Den kretsar också kring en flicka och hennes pappa som försöker nå varandra och skydda sig från varandra i en vansinnig situation. Och kring flickans envetna och metodiska underökningar av världen och universum, där allt hänger samman.

Kolla trailern:

2 kommentarer:

  1. Jaaa! Åh, sen jag såg den filmen så har jag tänkt ett flertal gånger att "jag måste tipsa Saskia om den här filmen!". Men så har jag glömt bort det helat tiden. Visste att du skulle gilla den!

    SvaraRadera
  2. Vill du se den med mig och jeanna i veckan?

    SvaraRadera